torsdag den 31. marts 2016

Formalanalyse "Spejlbilledet"










Spejlbilledet


Titel: Spejlbilledet
Årstal: 2016
Kunstner: Kathrine Olesen
Størrelse: 55 x 180 cm
Materiale: Akvarel papir, vandmaling, spejl med mosaiksten.


Værket "Spejlbilledet" tager udgangspunkt i et rundt spejl, der hænger i øjenhøjde. Ved den højre siden af spejlet er der fem billeder i forskellige størrelser. Billedernes motiv er den øverste del af kroppen, altså ansigt, hals og skuldre. På billederne er kun brugt blå nuancer til at optegne og lægge skygger med. Hele værket er bygget op om de blå nuancer blandet med få brunlige mosaiksten på spejlet. Spejlets mosaiksten er blå nuancer og er formet som blade, der er også runde og rektanglet mosaiksten i brune nuancer.  


"Spejlbilledet" er bygget op med en venstre-komposition, i form af spejlet som er den stærkeste del. Bogstavlig taget er spejlet den tungeste del af værket og den mest fremtrædende del. Venstre- og diagonal-komposition kommer også frem ved at spejlet er placeret øverst til venstre og at de sidste billeder er nederst til højre, deri ses der en diagonal linje. Det er de runde former der dominerer, i form af det runde spejl og de bløde ansigts former. Værket harmonisk og åbent og ligger op til at beskueren deltager i værket. 


Værket kan anses som dybt, da man kan sige at billederne og spejl rammen er i forgrunden. Mellemgrunden ligger så i beskuerens egen spejlbillede, og baggrunden er elementerne bag ved beskuerens spejlbillede. Værket ses i normal i normal perspektiv, fordi man er i øjenhøjde med spejlet, og spejler sit eget ansigt. Det er ens egen spejlbillede der skaber meste rum og dybde.    
Værket er forholdsvis tydelig, med udtagelse af nogle af billedernes ansigter ikke er optegnet helt. Linjerne er både jævne og ujævne, det ses ved at som nævnt at nogle af ansigterne ikke er optegnet helt. Linjerne og formerne i værket er organisk og virker beroligende. 

Lyset i værket er ikke så fremtrædende, da lyset er hvidt og ikke er markeret på sammen måde som skyggerne. Lyset falder forskelligt fra billede til billede, og komme til at fremstå naturlig med de markeret skygger. Lyset og skygger har en vigtig funktion i "Spejlbilledet", da de sammen skaber et udtryk og en stemning. Skyggerne er markeret tydligt op med blå nuancer og falder naturligt. Det er primært egenskygge, der præger billederne. En af ansigterne har dog også slagskygge, da ansigtet bliver spejlet ned på en grundflade. 

Farverne i værket er brugt til at lave skygger, og som farve rammen på spejlet. Der er anvendt en primær farve i form af blå, som omkranser motivernes linjer. I ansigtet med spejlbilledet på grundfladen, kan man ane at der er brugt blå blandet med lidt gul. Det er en ren blå farve der er brugt, den er så blevet lysnet med vand, så der er både brugt mørkeblå og lyseblå. Den kolde blå farve er den dominerende farve, der er få varme mosaiksten men de har ikke så stor en virkning. Den blå farve giver værket en kølig stemning, men alligevel fremkommer der også en rolig harmonisk stemning. På billederne kan man se at der er anvendt pensel strøg, nogle strøg er markeret og derefter lysnet mere og mere. 

søndag den 27. marts 2016

Blues - spørgsmål


Hvordan forholder dit værk/din idé sig til det overordnede tema?
I mit endelige værk, har jeg valgt at bruge blå til at optegne med, og ligge skygger med. På mit spejl er rammen lavet af mosaik i blå nuancer. Så på den måde har jeg fået blå til at være den centrale farve.

Hvad er værkets idé?
Min ide med værket er at få beskuren til tænke. Derfor har jag valgt at bruge spejlet, så man kan kigge på udtrykende på tegningerne og derefter studerer sig selv i spejlet eller omvendt.
Skitse af værket

Forklar dine valg (teknik, komposition, farver osv.) og deres betydning for udtrykket
Da jeg tænkte min ideer igennem, var teknikken at tegne, den ide jeg følte at jeg bedste kunne udfører og opnå et tilfredsstillende resultat. 
Tanken er at beskuren stiller sig lige foran spejlet, så beskuren nemt kan se sit eget ansigt. Når beskuren er placeret foran spejlet, vil der til højre for beskuren være nogle tegninger. Så tanken er at man kan studerer tegningernes udtryk og kigger i spejlet.
"Spejlbillet"
Jeg har valgt at bruge blå som den primære farve. Blå til optegning, skygge og de bladformene mosaiksten. Derudover er der også nogle runde og rektangel mosaiksten, der er i hvide og brune nuancer, plus et par runde i lyserød og sort. 

Vær præcis i din beskrivelse af udtrykket. Se på værket, som om det er helt nyt for dig – hvordan oplever du det?
Jeg står foran et rundt spejl, som hænger i øjenhøjde. Ved den ene side af spejlet er der fem billeder af ansigter og hals. Spejlets kan er i blå og brune nuancer, de blå er bladformede og de brune er runde og rektanglet. På billederne er der kun brugt blå nuancer, ansigterne er ikke malet helt op, men der er lavet blå linje markeringer og skygger.

Skitse nr. 1
Inddrag dine fravalg og justeringer undervejs
Det første jeg tænkte jeg ville lave var, en slags indendørs blå skov. På skitse nr. 1 ses tanken.    Jeg ville tage nogle store grene og skrue fast til nogle spånplader (En gren per plade).

Skitse nr. 2 har jeg tænkt i sammen banner.       En stor gren på en spånplade, opstillet i et helt blåt lokale.
Skidse nr. 2
Skitse nr. 3
Skitse nr. 3 viser en stor træ stamme, malet blå med en rød fed stribe rundt.

Skitse nr. 4 er igen en blå gren på en spånplade, ved siden skulle der så hænge et spejl med en blå kant, og nogle tegninger eller fotografier.
Skitse nr. 4 
Skitse nr. 5




Skitse nr. 5 havde jeg tænkt at spraymale en pc blå og et par frugtkasser.
Skitse nr. 6 
Den endelig skitse nr. 6 har jeg taget udgangspunkt i skitse nr. 4. 
Jeg har fjernet træet, men beholder spejlet med den blå kant på væggen. Jeg har også valgt at det skal være tegninger istedet for fotografier.

Fortæl om dit værks relation til forbilleder/andre værker/ismer
I mit værk har jeg valgt at bruge ansigter, ligesom det er et ansigt der er i centrum i "Mundkussen". Forskellen "Mundkussen's" ansigt og dem i mit værk er at jeg ikke har malet hele ansigtet på dem blå. 

Vis at du ved noget om dine forbilleder/inspirationskilder/det du sammenligner med
Mit valgt værk "Mundkussen" er malet af Djana Vallespir, der er en dansk/spansk kunstner bosat i København. Djana Vallespir maler primært surrealisme blandet med pop kultur - "Pop surrealisme". Hun finder en spænding i billederne, med et strejf af psykologisk humor. Hendes malerier kan hurtigt blive misforstået på grund af kulturelle forskelle, også på en humoristisk måde.

Isamarbejde med kunstneren Rikke Linje Andersen, har hun lavet en serie, hvor hvert maleri er baseret på en fælles ide og motiv, men hver udtrykt det på separate lærreder. Billederne i serien består af detaljeret close up motiver, malet med deres egen personlige udtryk.

På International Art Festival vandt hun i juli 2014 titlen "Artist of the Year".

Djana Vallespir har bl.a. udstillet i galleriet:
- Galleri Olsen København i 2011
- Metronomen på Frederiksberg 2015
- Brøndsalen på Frederiksberg d. 22. Marts til den 3. April 2016

Sæt ord på om dit værk er traditionelt, eksperimenterende, klassisk…
Mit værk er eksperimenterende, da jeg gerne vil have beskuren med i det. Jeg ønske at beskuren tør stå ved sig selv og eventuelt udforske sig selv i spejlet. Værket er også klassisk, da billederne og motiverne af menneske ansigter er ret klassiske.

Bruger du teknikker, motiver, forbilleder fra nogle af de andre praktiske opgaver, du har lavet i billedkunst?
- Formalanalysen 
- Tegne & skygge tekeniker 

Er der noget, der lykkedes eller mislykkedes mere end andet?
Den største udfordring i mit værk, har været brugen af vandmaling. Jeg har ikke så stor erfaring med vandmaling, og synes der er svært at arbejde med og få til at makke ret. Jeg havde også en udfordring, i at få de spejlvente tegninger til at se ens ud.  

Er der noget, du ville lave anderledes, hvis du startede forfra?
Som helhed er jeg godt tilfreds med mit værk. Jeg tror dog at hvis jeg startede forfra, ville jeg nok kunne opnå et bedre resultat med mine tegninger. Fordi jeg nu har lært af mine fejl, og har fået lidt mere erfaring med vandmaling.






Motiverne & forståelse "Mundkussen"

Mundkussen, 2010, 80 x 100 cm,
 Djana Vallespir

Mundkussen

Motiverne & forståelse
Der er et blåt ansigt som kommer ud af en kvindes kusse. Ud over ansigtet og kvindebenene, er der nogle bygninger, lidt af et robot hovedet og to ægge formede figurer.

Der kan opstå en undring omkring hvorfor ansigter er placeret der, men med titlen taget i betragtning kan man godt forstår ansigtets placering.

Titlen og motiverne kan provokerer og kan giver en smule kvalme og utilpashed.

Maleriet kan symbolisere fødsels på ny. Det kan være et meget upassende motiv valg, men det kan anses for ganske naturligt. Det er ganske naturligt for kvinder at føde, her visses så et voksen ansigt, og derfor bliver det upassende.

Formalanalyse "Mundkussen"

Mundkussen

Mundkussen, 2010, 80 x 100 cm
Djana Vallespir

Titel: Mundkussen
Årstal: 2010
Kunstner: Djana Vallespir
Størrelse: 80 x 100 cm
Materiale: akrylmalling, lærred, tusch
Pris: 8.000 DKK


Maleriet "Mundkussen" har et blåt ansigt i forgrunden, som springer ud mellem benene på en dame. Ansigtet fylder det meste af billedet, og er lavet i close up. Ansigtet 
skære ansigt og giver kvalmende fornemmelse. Nederst i højre et der to ægge formede figurer i suites. Nederst til venstre er der et lille blåt robot hovede med lyserøde øjne som kigger frem. Over robot hovedet er nogler højhuse og noget der ligner en kran. 


Maleriet er bygget op med den blå farve i en midter-komposition som ligger i ansigtet. At ansigtet er placeret i maleriets lodrette midterlinje, visser at det er den vigtigste del i maleriet, dermed er blå også en vigtig del. Der er også symetri-komposition det ligger i at ansigtet har nogle symmetriske træk og benene er placeret ensartet på hver side af hovedet. Symmetrien skaber en harmonisk, afbalanceret følelsesmæssig stemning.

Maleriet er tredimensionelt. Det ses i at det er er en forgrund som er det blå ansigtet, der næst er der mellemgrunden hvori bl.a. kvindens ben og de to æggeformet figur befinder sig i. Baggrunden ses i den hvide neutral flade, bagved kvindens ben. Der er overlapning i maleriet, i form af at ansigtet overlapper kvindens ben

Jeg forstiller mig med den størrelse maleriet har, vil den hænge i normal perspektiv, hvor beskueren ansigt ca. vil være i samme højde som maleriets ansigt. Ansigtet og dermed også den blå farve fylder der meste af billedfladen og er lavet som et nærbillede.

Der er en statisk bevægelse i maleriet, da der ikke fornemmes nogen bevægelse og man får en rolig oplevelse. 

Det er et naturligt lys som kommer lige for og ligger en naturlig lysende glans bl.a. på næsetippen. Ligesom lyset falder naturligt ligger skyggerne også naturligt og er markeret tydligt. Maleriet indholder både egenskygge og slagskygge. Egenskyggen ses her bl.a. i kvindens knæhaser, og slagsskyggen ses i skyggen der falder på bundfladen. På og under de æggeformet figur og på bundfladen er blå mixet med violet brugt som skygge. I ansigtet er mørkeblå brugt som skyggens farve. Udover skyggerne i de blå nuancer er der skygger i sort-mørk, violet-pink og lysegul. Fordi lyset og skyggerne ligger naturligt, giver det en rolig stemning i maleriet.    

I "Mundkussen" er der brugt primær farver, blå, rød og gul. Den blå farve er meget markant, da den der brugt til den vigtigste del i forgrunden. I maleriet er der også brugt sekundær farver, grøn, violet og orange. Det er anvendt brækkede farver, det ses ved at der fx. er brugt forskellige nuancer af blå, de forskellige nuancer forekommer basisk fra akrome farver, sort, hvid. Der en en kontrast mellem varme og kolde farver, hvor det er den kolde blå der er den mest fremtrædende. Motivernes linjer er tydeligt tegnet op med enten sort eller den farve motivet har. Selvom ansigtet er i forgrunden for den kolde blå farve, ansigtet til at træde længere tilbage i maleriet. Det samme ske med kvindens ben bare omvendt, de varme røde strømper får benene til at virke længere frem i maleriet.

Kropsproget er ret åbent, i form af de spredte ben. Sjælden virker også åben da de blanke øjnene kigger direkte på beskueren. 

lørdag den 26. marts 2016

Djana Vallespir

Djana Vallespir
Mundkussen, 2010, 80 x 100 cm,
 Djana Vallespir
Mit valgt værk "Mundkussen" er malet af Djana Vallespir, der er en dansk/spansk kunstner bosat i København. Djana Vallespir maler primært surrealisme blandet med pop kultur - "Pop surrealisme". Hun finder en spænding i billederne, med et strejf af psykologisk humor. Hendes malerier kan hurtigt blive misforstået på grund af kulturelle forskelle, også på en humoristisk måde.

Isamarbejde med kunstneren Rikke Linje Andersen, har hun lavet en serie, hvor hvert maleri er baseret på en fælles ide og motiv, men hver udtrykt det på separate lærreder. Billederne i serien består af detaljeret close up motiver, malet med deres egen personlige udtryk.

På International Art Festival vandt hun i juli 2014 titlen "Artist of the Year".

Djana Vallespir har bl.a. udstillet i galleriet:
- Galleri Olsen København i 2011
- Metronomen på Frederiksberg 2015

- Brøndsalen på Frederiksberg d. 22. Marts til den 3. April 2016

Did you bring the money?, 2008, 80 x 80,
Djana Vallespir
Opløsning1, 80 x 100 cm
Djana Vallespir
What?, 2012, 100 x 100 cm,
Djana Vallespir









fredag den 25. marts 2016

Blå

BLÅ
Blå kan både have en positiv og en negativ effekt.


Harmoni, Ro, Stabil, Tillid  >< Melankoli, Depressiv, Frygt




Definition
Positivt
Negativt
Blå
Intellektets farve og er grundlæggende beroligende
Fremmer koncentrationen, fordybelse, ro, afslappende, intelligens, kommunikation, tillid, effektivitet, klarhed, pligt, logik, kølighed,
Kold, reserveret, følelsesløs, uvenlig.

Cennini kaldte den blå farve for ”Den mest fuldkomne af alle farver”. Teknisk var den lige så dyr at bruge som bladguld. Fx ser man i europæiske middelalderkunst ofte at Jomfru Marias kåbe var blå.

Blå betragtedes som en himmelsk og åndelig farve, og symboliserer i denne sammenhæng, hendes tillid og fromhed.

Symbolleksikon


Blå = Sandhed, åbenbaring, visdom, ærbarhed, fromhed, Himlens Dronning Efeu, vedbend og andre slyngplanter/ ranker = evigt liv, evig troskab.