søndag den 7. februar 2016

Installationskunst, McCarthy & Queerteorien

Train, Mechanical 2003-09
Paul McCarthy
Hvad er installationskunst

Installationskunst omformer et rum eller områder, som publikum kan bevæge sig rundt i. Der kan indgå skulpturelle objekter, lys, lyd og video i en installation. Værket påvirker  vores sanser og evt. den måde vi bevæger os i rummet på.

Train, Mechanical 

Paul McCarthy
Stål, platinum silicone, fiberglas, reb, electrisk og mekaniske komponenter 
276.9 x 152.4 x 566.4 cm
Hauser & Wirth London

Installationen står alene i et lyst rum, hvor der er mulighed for at få det fulde overblik over den. 
Installationen kører igen og igen i samme bevægelse. Der er god plads omkring installationen til at gå omkring den, og beskue den fra alle vinkler. Der er mulighed for at komme helt tæt på værket, men jeg tvivler på at man må røre den. Værket provokere og er frastødende. Den er beige farvet, og grisene kommer med en skrigende lyd. Af værket får jeg en trist følelse af sympati.

Skulptur
Den er lavet af voks, dette giver den volume. Den er i balance, da den står på en vertikal flade, og de to mænd er identiske, det samme gælder grisene. Den er dynamisk, da den kører i samme bevægelse. De bløde naturlige linjer gør den organisk. Figurativ da den ligner mænd og grise. Den er lukket, da de har nok i sig selv. Den er åben da mændene skurer ud i rummet. Den er eksperimenterende og provokerende.

https://www.youtube.com/watch?v=uGBb8asaq4

Paul McCarthy (f.1945): The Garden. 1992. Installation.
Collection Jeffrey Deitch, New York NY
Perspektivering
I installationen The Garden står de og humper naturen. De har et far, søn forhold, lidt homoseksuelt og derfor kommer queerteorien ind over.













Queerteorien 
Queer teorien undersøger køn og seksualitet ud fra en socialkonstruktivistisk tilgang. Det betyder, at den ser på køn, kønsroller og de kategorier af seksualitet, som vi kender i dag, som noget helt eller delvist samfundsskabt – og ikke som noget naturligt, der ligger i vores biologi og ikke kan ændres.
Queer teorien spiller ofte sammen med den politiske queer aktivisme og den kunstneriske queer kultur, men hører især til i den akademiske verden på universiteterne, hvor den er blevet udviklet af folk som Judith Butler og Eve Kosofsky Sedgwick. I Danmark er der folk som Mons Bissenbakker Frederiksen, Dag Heede, Dorthe Staunæs, Lene Myong, Tobias Raun, Michael Nebeling Petersen, Liv Rolf Mertz, Dorte Marie Søndergaard og Mads Ananda Lodahl, der beskæftiger sig med queer teori. Her på siden finder du ikke decideret akademisk queer teori, men en lang række tekster, der beskæftiger sig med de samme emner og udfra den samme tilgang. Det er en rodekasse af tekster om queer historie, undersøgelser af normalitet, praktisk viden og queer læsninger af film og musik. På d en måde kan denne tema-side måske være et godt sted at starte eller slutte dine studier af queer teori eller at hente praktiske historier til at supplere eller eksemplificere teorien. 
Hvis du vil læse de akademiske værker, kan du søge på de nævnte navne eller kigge forbi listen over anbefalede bøger. Der er et link i højre side.
Queer teori har eksisteret siden starten af 1990’erne og har smittet af på mange akademiske discipliner, ligesom dens tilgang har bredt sig til andre områder såsom studier i forbindelse med race, kolonialisme, adoption og litteratur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar