lørdag den 14. november 2015

ARoS

Tur til ARoS
ARoS er et af nordeuropas største kunstmuseer og ligger i Århus centrum. Museet har forskellige særudstillinger hvert år. Derudover udstiller ARoS skiftende udpluk af museets egen samling, der består af flere en 8.000 værker.
Skabt af Schmidt Hammer Lassen Architects
Indviet 2004
På taget af bygningen finder man museets vartegn, Your rainbow panorama, 2011, af Olafur Elisassons. 

Fra himmel til helvede
Museet er bygget med inspiration fra Dantes Guddommelige komedie (1300-tallet), hvor De 9 rum i kælderen repræsenterer Helvedes 9 kredse og regnbuen, Your rainbow panorama, symboliserer det guddommelige lys.
Fra helvede til himmel skaber et godt samspil mellem kunst og arkitektur.










Portrætter af Hr. og Fru. Foght
Hr. og Fru. Foght fremstår naturlige og jordbundne i deres fremtoning. De ser begge sunde og velstillede ud med røde, naturlige kinder og sul på kroppen. Madam Foght er i fint tøj med perlekæde, sjal og opsat hår. Magnus er malet i stærkere farver, hvilket symbolisere at han er vigtigst. Parrets er iscenesat på en måde, så deres sociale status tydeliggøres i malerierne, især deres selvbevidste blikke siger meget.                                                                                                  
To portrætter af Hr. og Fr. Foght.
C. W. Eckersberg, 1821

Forladt. Dog ej af venner i nøden.               
På billedet er der en ung kvinde i slidt tøj med to små børn. Kvindes direkte bilk er gribende, hendes sorgmodige øjne, hovedet nænsomt støttet til det lille barn, der søger ind til sin mor. Man kan tydeligt se at de er fattige, og ikke har det så godt. Barnet i hendes arme, ser heller ikke synderligt glad ud. Den ældste af drengene klamrer sig til sin mor. Han er ikke særlig tryk ved omverden, hvilket ses på hans triste og trætte ansigtsudtryk. Ringen på muren er iøjefaldende, da den hænger ret malplaceret.
Forladt. Dog ej af venner i nøden
1888, af Frants Henningsen
Ringen hænger en smule i skyggen. Der er både kolde og varme farver på billedet. De kolde farver er mørke, sorte og en anelse grønlige. De varme farver er de røde, brunlige og gullige farver. De kolde farver skaber en kølighed og en slags fjendtlighed. Derimod skaber de varme farver en ro over billedet, nærhed og intensitet. Ned gennem billedet er der en lysstråle, som oplyser kvinden og børnernes ansigter. Midt i alt det mørke, er der stadig lys. Vennerne kan være lyset midt i mørket, for så er man jo ikke alene. Moderens øjne symboliserer lidt den håbløse tilværelse. I hendes øjne ser man tomhed, og hun ligner en, som mest af alt vil opgive det hele. Hun står alene med to børn. hun er fattig og hun har ikke de aller største chancer, for at give sine børn en ordentlig tilværelse.                                    
Boy, 1999, Af Ron Muec
Boy
ARoS er bl.a. kendt for den 4 1/2 meter høje skulptur Boy. Skulpturen forstiller en dreng, der kun er iklædt underbukser. Han sidder sammenkrøbet med bøjet ryg og armene oppe foran hovedet, så de delvist dækker det ansigt, der synes at kigge skeptisk og ængsteligt ud i rummet. Han er lavet af voks hvilket giver et meget livagtigt og realistisk udtryk.



Med glorien på toppen
Your rainbow panorama, 2011, ARoS,
Olafur Elisassons,
Det guddommelige lys består af en cirkel på 52 meter i diameter, der på tynde søjler svæver 3 1/2 meter over bygningens tagflade. Det er muligt at gå inde i cirklen og opleve Aarhus by bag glasplader i regnbuens farver. Your rainbow panorama tegnet af Olafur Elisassons symboliserer for mig skønhed og lykke. I følge myten er der en guldskat ved regnbuens ende. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar